Trädgården

Gammalsbygårdens yttre, trädgården, är en kär del som ägnas omsorg och eftertanke. Ölands kalkrika grund erbjuder fina förhållanden för odling. Speciellt rosorna blir underbara, ofta blommar de långt in på hösten. Tidigast om våren kommer vintergäcken, snödropparna och scilla, och sist på året blommar nakna jungfrun samt vita och bruna julrosor.

Trädgården på Gammalsbygården är känd för sin rika prakt. Den ytliga kalkgrunden, som gett Alvaret dess karakteristiska flora, finns också på Gammalsbygården och ger en mängd blomsorter och växter möjlighet att växa. Om våren spirar lökväxter medan sommaren är fylld av av rosor.

Under hösten mognar druvorna på den stora druvstock som klänger över väggen i söderläge och mognar de riktigt bra går de bra att äta.

I växthuset odlas persilja, dill och druvor, och i köksträdgården växer sparris, rabarber, olika sallader, rödbetor, morötter för att nämna några.

Kryddträdgården precis utanför köket uppvisar citronmeliss, dragon, salvia, timjan, persilja och dill som alltid är en del i matlagningen. I trädgården odlas också bärbuskar såsom svarta och röda vinbär, krusbär, björnbär och hallon.

Av fruktträd finns plommon, päron och olika typer av äpplen.

En viktig del i trädgårdens fina prakt skänks av bina från omkringliggande bisamhällen. Bina har inte lång väg ut till Alvaret för att hämta nektar från ljung, timjan och andra växter. För att det ska produceras 1 kilo honung, åtgår en flygsträcka på 4 varv runt jorden för bina.