Huvudbyggnad Gammalsbygården

Historia


Karta över Gammalsby från 1641


Gammalsby nr 3

Olof Jaensson föddes i oktober 1821. Tillsammans med sin fru Kristina Persdotter bodde de på gården Gammalsby Nr 3, med sina tre barn Johan Edvard, Amanda och Justina. Här bodde även pigor och drängar som hjälpte familjen i deras vardag.
Runt 1850 pågick laga skifte som bäst på fastlandet. Radbyarna skiftades och bönderna passade på att bygga nya hus och stall på de nyskiftade markerna. Kvar blev de gamla mangårdsbyggnaderna i de övergivna radbyarna. På Öland var virke en stor bristvara som behövde skeppas över sundet till dyr kostnad. De övergivna husen på fastlandet gav bönderna på Öland en möjlighet att åka över sundet och köpa dessa för en billig penning, plocka ned de stora mangårdsbyggnanderna och transportera dessa över sundet på vintern över isen. De låga klassiska skiftesverkshusen ersattes med de större och rymligare husen från fastlandet. De flesta gårdshusen i de öländska byarna kommer från denna tiden.


Typisk äldre öländsk mangårdsbyggnad i skiftesverksteknik. Foto Olaf Meister


Olof och Kristina tog tillfället i akt, de köpte ett hus, plockade ned det och med häst och släde transporterades huset över sundet och monterades därefter upp där Gammalsbygården nu står. 1878 tog sonen Johan Edvard, tillsammans med sin fru Sofia över gården. De fick Nio barn. Dottern Tyra gifte sig med drängen Gustav Olsson från Albrunna. Deras enda barn, sonen Herman Olsson (f. 1879) köpte en större gård längre söderut, i Össby. De fick fem barn: Hervor, Peter, Herta, Göran och Maj. Yngsta dottern Maj gifte sig med Alvar Björkemar och tog över Gammalsbygården 1946 och drev det till 1961. Verkligheten var att gården var för liten, med för små inägor vilket gjorde det svårt att bedriva ett rationellt jordbruk.

Ett värdshus blir till

De äldre systrarna Hervor och Herta, och Hertas man Oskar, drev vid denna tidpunkt en restaurang i Karlskrona som hette Rosenfeldt. De längtade tillbaka till ön och tog över gården. De började med att röka ut huset, renovera upp gården, för att sommaren 1962 öppna upp som café. Hervor, Herta och Oskar pendlade nu mellan Karlskrona och Öland under några år. 1965 hade brygghuset byggts om med fyra gästrum och en gemensam toalett och dusch. Nu var Gammalsbygården ett värdshus. Hervor hade jobbat på Sveriges ambassad i Paris och på Hotell Lapplandia i Kiruna. Hon skötte matsalen. Herta lagade maten och Oskar skötte praktiska göromål och trädgården. Gammalsbygården kom att få ett fantastiskt fint rykte för sin mat och för sitt omhändertagande av gästerna.


Tidningsurklipp 1994


Gammalsbygårdens specialitet blev den rundstekta ålen med örtsås, fångad vid ören norr om Gräsgårds hamn.
På 70-talet ökade antalet gäster markant. Eketorps borg grävdes ut. Cementa storsatsade och Sockerbruket i Mörbylånga förlade många representationer här. Gammalsbygården drevs som värdshus fram till 1986, då Hervor, Herta och Oskar av åldersskäl slog av på takten och välkomnade bara gamla stamgäster, vänner och familjen.

Generationsskifte

Kajsa och Kurt Hemberg hade en livslång vänskap till Hervor, Herta och Oskar. Ett årligt besök på Gammalsbygården var givet i maj då gullviva plockades som smaksättning till Kurts snaps, en snaps som vi varje vår fortfarande tillverkar och serverar. Kurts styvmor, Jenny, var uppväxt på gården och släkt med Herta och Hervor. Kajsa och Kurt fick tre barn. Dottern Kerstin utbildade sig till hushållslärare 1965 i Stockholm. Året efter gifter Kerstin sig med Karl Gustav Magnusson från Kånna, strax söder om Ljungby. Kerstin hade tillbringat många somrar på Öland och i Gammalsby. När Oskars hälsa började svikta så öppnades möjligheten för Kerstin och KG att ta över gården. Sensommaren 1994 började det fejas och målas, och sommaren 1995 öppnades dörrarna åter igen till Gammalsbygården, nu som gästgiveri. I ett rasande tempo byggdes nya rum till och gamla rum renoverades. Mangårdsbyggnaden byggdes till med en salong där gästerna kan sätta sig efter maten. Under salongen ligger en sval vinkällare där vinerna får ligga och mogna.

Idag

Sedan 2018 driver vi, Susanne och Stephan Engström, gästgiveriet. Vi hoppas att ni kan känna historiens vingslag när ni slår er ned i restaurangen. Målet är att bygga vidare på den fina tradition som Gammalsbygården har och möta er gäster med öppna armar som alla våra företrädare har gjort.